東北の農産品で、「ムスリム・フレンドリー」な芋煮を作りたい!
同じ震災を経験した東北人として、インドネシアの力になりたい!
インドネシアで発生した地震と津波による現地の甚大な被害の様子を報道で見て、同じ震災を経験した東北人として、インドネシアの力になりたいと思いました。私の所属するアリティーヴィーにもスタッフにインドネシア人がいて、これまでも一緒に仕事をしてきた仲間のことを考えると、決して他人事ではないと。そこで、仙台に暮らす在日インドネシア留学生協会(PPI)のメンバーや、有志の事業者の方々と実行委員会を立ち上げ、「仙台インドネシアフェスティバル-FESTINA-」というチャリティーイベントを開催することになりました。イベントを通じ、インドネシア・スラウェシ島への支援を行うだけではなく、日本人とムスリムの相互文化を国内外へ発信したいと考えています。今回は、東北の美味しい食材で作る芋煮を開発し、インドネシアの方も、日本人も、みんなが食べて美味しいと思える本気の芋煮の開発に向けて、イベントで関係する各所と連携して個人としてクラウドファンディングに挑戦します!
仙台インドネシアフェスティバル-FESTINA-で「ムスリム・フレンドリー芋煮」を販売します。
調達した資金で東北の農産品を使用した芋煮を作り、2018年11月24日(土)に開催するチャリティーイベント「仙台インドネシアフェスティバル -FESTINA-」において販売をします。そこで得られた収益金は、全額インドネシア・スラウェシ島に寄付します。芋煮は、仙台の秋の風物詩。しかしながら、通常のレシピ通りに芋煮を調理すると、お酒やお肉(ハラール処理をしていない豚肉、牛肉など)が入ります。これは、宗教上の理由でムスリムは食べることができません。そこで、今回調理する芋煮は、ムスリムが食べられる原材料を使用し、宗教上の理由で豚肉やアルコールを口にすることができないムスリムも、日本人も、この東北に暮らす皆が美味しいと思える味とします。せっかく東北を選んで暮らしてくれているのですから、そういった宗教上の理由を超えた、みんなが「美味しい」と思える芋煮を、みんなで食べたいと思っています。
東北の「食」でインドネシアへ想いを届け、世界とつながる機会を作ります!
芋煮に入れる食材は、芋はもちろん、大根、人参、ごぼう、ねぎなど...
今回は、東北の農産品を使用して「メードイン東北」の芋煮を調理することで、東北の「食」を国内外へ発信します!
仙台インドネシアフェスティバル-FESTINA-について
■イベント名
第1回 仙台インドネシアフェスティバル-FESTINA-
■開催目的
本イベントを「チャリティーイベント」として開催し、インドネシア・スラウェシ島で被害を受けた被災地へ収益金を寄付することで、被災者の救済につなげる。また、日本インドネシア国交樹立60周年記念事業として、日本・インドネシアの相互理解促進に繋がる内容を盛り込み、大震災を経験した日本とインドネシアの友好を国内外に発信することを目的とする。
■開催内容(予定)
インドネシア飲食ブースの出展、日本料理飲食ブースの出展(ムスリムフレンドリー対応)、チャリティーオークションの開催、インドネシア伝統舞踊等、野外音楽パフォーマンスの実施
■出展規模/15〜20ブース
■開催日時/2018年11月24日(土) 10:00〜16:00(09:00会場)
■会 場/楽天生命パーク スマイルグリコパーク内飲食ブースで「芋煮販売テント」設置予定
■対 象(入場無料)/一般参加者、日本在住のインドネシア人及びムスリム
■主 催/インドネシアフェスティバル実行委員会(有志メンバーで結成)
■現状の協力予定者
株式会社楽天野球団、アリティーヴィー株式会社、株式会社nandary candary、湊水産株式会社、(一社)食のみやぎ応援団、在日インドネシア留学生協会、東北大学イスラム文化協会、合同会社WATASI JAPAN
※プロジェクトの成否にかかわらずイベントは実施します。
支援金の使いみち
芋煮調理のための原材料費
リターン品購入・配送費用
プラットフォーム手数料
実行スケジュール
2018年11月7〜23日 プロジェクト公開・支援募集、芋煮レシピ制作
2018年11月24日 インドネシアフェスティバルにおいて芋煮の販売
2018年11月中 芋煮レシピの公開
2018年12月 返礼品の送付
お問い合わせ先
インドネシアフェスティバル実行委員会事務局(ariTV株式会社内)
宮城県仙台市青葉区中央2丁目10-1 第二勝山ビル4階(担当:髙橋・雨宮)
電話/022-398-4799
メール/info@ari-tv.jp
最新の活動報告
もっと見るMari membuat Imoni yang ramah Muslim
2018/11/14 21:20Sebagai warga Tohoku, kami juga pernah mengalami bencana alam dan kami ingin membantu Indonesia! Ketika kami melihat gempa bumi dan tsunami yang menyebabkan kerusakan besar dan korban jiwa di Indonesia, kami sebagai warga Tohoku mengerti dan ingin membantu rakyat Indonesia. Kami memiliki staf dari Indonesia di ariTV, dan setelah bekerja sama selama bertahun-tahun, kami merasa bencana ini telah mempengaruhi kami secara langsung. Dengan bantuan anggota Persatuan Pelajar Indonesia di Sendai (PPIS) dan berbagai stakeholder, kami akan menyelenggarakan Festival Indonesia dalam rangka amal di Sendai. Acara ini tidak hanya akan menghasilkan uang untuk bantuan darurat di Sulawesi, tetapi juga akan memfasilitasi dan menampilkan pertukaran budaya antara orang Indonesia dan Jepang. Untuk acara ini, kami akan memproduksi Imoni (Taro Rebus) yang ramah-Muslim dengan menggunakan bahan-bahan yang diproduksi di Miyagi. Dengan bantuan bisnis lokal dan crowdfunding, kami ingin membuat makanan lokal yang bisa dinikmati oleh orang Indonesia, Jepang, dan semua peserta! Imoni yang ramah Muslim untuk dijual di Festival Indonesia di Sendai Dengan uang yang terkumpul, kami akan membuat Imoni rebus dengan bahan-bahan yang diproduksi di Miyagi yang akan dijual di Festival Indonesia di Sendai yang diadakan pada 24 November 2018. Semua hasil yang didapat pada acara ini akan disumbangkan ke Pulau Sulawesi di Indonesia. Imoni adalah sejenis sup talas dan daging yang dimakan secara tradisional di musim gugur di daerah Tohoku Jepang. Namun, resep Imoni biasanya mengandung anggur dan dimasak dengan daging non-halal, sehingga tidak bisa dimakan oleh umat Islam. Untuk acara ini, kami akan memproduksi Imoni dengan TIDAK ADA PRODUK DARI HEWAN dan TANPA ALKOHOL sehingga semua orang bisa memakannya terlepas dari keyakinan agama, semua orang akan merasakan kelezatannya. Terhubung dengan Indonesia dan Dunia melalui masakan Miyagi! Bahan bahan yang akan digunakan dalam sup imoni adalah taro (ubi), lobak putih, wortel, akar burdok, daun bawang, dll. Dari kelimpahan “bahan raja” yang ada di prefektur miyagi.Untuk acara ini, kami ingin menggunakan bahan-bahan Miyagi saja agar menghasilkan masakan yang khas dengan Miyagi untuk dilihat oleh Jepang dan dunia! Informasi Festival Indonesia di Sendai: Nama Acara Festival Indonesia di Sendai(FESTINA) Misi Menggalang dana amal untuk memberikan bantuan kepada korban bencana gemba bumi dan tsunami di Pulau Sulawesi, Indonesia, Acara ini juga diselenggarakan untuk memperingati 60 tahun hubungan diplomatik antara Jepang dan Indonesia. Harapannya warga Indonesia yang tinggal di Sendai dan Tohoku bisa saling bertukar budaya dan terus bekerja sama. Acara (Direncanakan) Stand makanan dan minuman Indonesia, stand makanan dan minuman Jepang yang ramah Muslim, penggalangan dana, pertunjukan tari tradisional Indonesia, pertunjukan musik. Jumlah Booth: 15-20 Tanggal: 24 November 2018 (Sab) 10: 00-16: 00 (Buka jam 9:00) Lokasi: Rakuten Seimei Park, stand makanan dan minuman di Smile Glico Park Masuk: GRATIS Penyelenggara: Komite Organisasi Festival Indonesia (dengan anggota sukarelawan) Sponsor: Rakuten Eagles, ariTV, nandary candary, Minato Suisan, Miyagi Food Support Group, Persatuan Pelajar Indonesia di Sendai, Tohoku University Muslim Cultural Association, WATASI JAPAN ・Pendanaan akan digunakan untuk: ・Pengadaan bahan untuk Rebus Imoni ・Pengadaan hadiah donasi & pengiriman ・Muatan platform Jadwal Proyek (2018) 7-23 November - Mulai proyek, rekrutmen sponsor, kreasi resep Imoni 24 November - Penjualan Imoni rebus di Festival Indonesia di Sendai November - Rilis resep secara publik Desember - Pengiriman barang hadiah Kontak: Komite Organisasi Festival Indonesia (ariTV) Tel: 022-398-4799 email: info@ari-tv.jp Surat terima kasih Laporan Kegiatan dan Resep Imoni Stew Gelang Persahabatan Indonesia (Misanga) Barang yang bagus untuk orang Jepang atau Muslim 1 mangkok Rebus Imoni di Festival Indonesia di Sendai もっと見るLET'S MAKE MUSLIM-FRIENDLY IMONI!
2018/11/14 21:00As people of Tohoku, we also experienced natural disaster and want to support Indonesia! As we watched the earthquake and tsunami disaster causing massive damage and loss of life in Indonesia, we as people of Tohoku understand and want to support the Indonesian people. We have Indonesian staff members here at ariTV, and after working together for many years, we feel this disaster has affected us directly. With the help members of the Indonesian Student Association in Sendai (Persatuan Pelajar Indonesia) and various businesses, we will hold the Indonesia Festival in Sendai charity event. This event will not only raises money for emergency relief in Sulawesi, but also will facilitate and broadcast cultural exchange between Indonesian and Japanese people. For this event, we will produce a Muslim-friendly Imoni (Taro Stew) using Miyagi-produced ingredients. With the assistance of local businesses and crowdfunding, we want to create local food that Indonesians, Japanese, and all participants can enjoy together! Muslim-friendly Imoni Stew for sale at Indonesia Festival in Sendai With the money raised, we will make Imoni stew with ingredients produced in Miyagi to sell at the Indonesia Festival in Sendai held on November 24th 2018. All proceeds made at the event will be donated to Sulawesi Island in Indonesia. Imoni stew is the autumn soul food of Miyagi. However, regular Imoni recipes contain cooking wine and non-halal meats, making them inedible for Muslims. For this event, we will produce an Imoni with NO ANIMAL PRODUCTS and NO ALCOHOL so that all people can eat it regardless of religious faith, something that everyone will find delicious! Connecting with Indonesia and the World through Miyagi Cuisine! The ingredients that will go into the Imoni soup are taro, white radish, carrot, burdock root, green onion, etc. from the abundant “Ingredient Empire” called Miyagi Prefecture. For this event, we want to use solely Miyagi ingredients to produce the epitome of Miyagi cuisine for Japan and the world to see! Indonesia Festival in Sendai information: Event Name First Indonesia Festival in Sendai Our Mission Raise money to provide charity relief to Sulawesi Island in Indonesia, which was heavily affected by the earthquake and tsunami disaster. Commemorate the 60th anniversary of diplomatic relations between Japan and Indonesia, and promote mutual understanding between Indonesians and Japanese people who have both experienced a large-scale earthquake and tsunami disaster. Events (Planned) Indonesian food and drink booths, Muslim-friendly Japanese food and drink booths, charity auction, Indonesian traditional dance performances, outdoor musical performances Number of Booths: 15-20 Date: November 24th 2018 (Sat) 10:00-16:00 (venue opens at 9:00) Location: Rakuten Seimei Park, food and drink booths in Smile Glico Park Entrance: FREE Organizer: Indonesia Festival Organization Committee (with volunteer members) Sponsors: Rakuten Eagles, ariTV, nandary candary, Minato Suisan, Miyagi Food Support Group, Indonesian Student Association in Sendai, Tohoku University Muslim Cultural Association, WATASI JAPAN Funding will be used for: Procuring ingredients for Imoni Stew Procuring donation rewards & shipping Platform charge Project Schedule (2018) Nov. 7-23 Project start, sponsor recruiting, Imoni recipe creation Nov. 24 Sale of Imoni stew at Indonesia Festival in Sendai Nov. Public release of recipe Dec. Shipping of reward items Contact: Indonesia Festival Organization Committee (ariTV) Tel: 022-398-4799 email: info@ari-tv.jp ・Thank you letter・Activity Report and Imoni Stew Recipe・Indonesian Friendship Bracelet (Misanga)・Halal Goods great for Japanese or Muslims・1 bowl of Imoni Stew at Indonesia Festival in Sendai もっと見る芋煮のレシピには、正解がない
2018/11/14 20:42今年で70周年を迎えた仙台朝市。そのうち、約50年にわたりこの市場と共に歩んで来た「レジェンド」今庄青果の庄子さんに、芋煮のあるべき姿についてお伺いしました。今でこそ「芋煮 レシピ」とググれば何を入れるか調べられますが、昔は違いました。ネットがなかった時代。芋煮の具材を仕入れに来た学生と八百屋さんとのコミュニケーションで具材が決まるのです。具材は、需要で変化します。質より量を求める貧乏学生には、安くてもお腹が膨れる野菜を。こだわりの味を出したいインテリ学生には、旬な最高の野菜を。庄子さんは毎年秋になると、芋煮コンサルタントになるのです。文明の進化によって、文化が失われてきている昨今を、庄子さんは危惧しています。 「河川敷で石を積んで火をおこす手間を省きたい学生が増えて、手ぶらで芋煮をできる施設ができた。外食レストランでも、芋煮が食べられるようになった」 野菜の旬は1ヶ月単位で変わります。芋煮をする時期や、地域によって、提案する具材は変わるのです。ネットで調べられるレシピは、通年変わりません。そこに、野菜の目利きの真髄が見えました。レシピは、その時、その場所、その地域、その人によって変わります。それが、真の芋煮です。現在、11/24のインドネシアフェスに向けて芋煮を開発しています。庄子さんに、「芋煮アドバイザー」に就任して頂きました。最強の芋煮を創るため、クラウドファンディングで芋煮の材料費を調達中です。皆さまにも、この芋煮プロジェクトにジョインして頂けますと幸いです。何卒、宜しくおねがいいたします! もっと見る